Podpise so včeraj zbirali tudi v koronejskem zaporu

carcere

PRIMORSKI DNEVNIK (Trieste) 18/08/2013 – Podpise so včeraj zbirali tudi v koronejskem zaporu

Tržaški radikalci so včeraj dopoldne podpise za predložitev svojih dvanajstih referendumov zbirali tudi v koronejskem zaporu. Na njihovo pobudo se je odzvalo kakih 78-79 zapornikov z italijanskim državljanstvom (italijanskih državljanov, zaprtih v tržaškem zaporu, je 101, ostali so tujci), kar predstavlja lepo število in je mogoče obrazložiti tudi z dejstvom, da se kar šest od dvanajstih referendumskih vprašanj tiče reforme pravosodja: dve vprašanji namreč obravnavata civilno odgovornost sodnikov, po eno pa ureditev statusa izrednih sodnikov, odpravo zlorab pripora, zahtevo po odpravi dosmrtnega zapora ter ločitev karier sodnikov in tožilcev, medtem ko se ostala vprašanja nanašajo na skrajšanje postopka za razporoko, odpravo zaporne kazni za manjše prestopke, svobodno namenjanje osmih tisočink pri prijavi dohodkov, odpravo kaznivega dejanja nezakonitega priseljevanja, odpravo določil, ki vplivajo na prekernost in nezakonit status priseljenih delavcev, in na odpravo javnega financiranja političnih strank.

Po besedah predstavnika tržaških radikalcev Marca Gentilija, ki je podpise zbiral skupaj s tovarišem Nicolojem Gnocatom in občinskim svetnikom Drugega Trsta Francom Bandellijem (ta je overovljal podpise), se je 99 odstotkov podpisnikov podpisalo pod vsa referendumska vprašanja, le eden se je podpisal le pod polovico vprašanj, saj se ni strinjal z vprašanjem o civilni odgovornosti sodnikov. Nekateri zaporniki so opozorili tudi na pomen amnestije, ki je po mnenju radikalcev tesno povezana z reformo pravosodja. Včerajšnji obisk pa je pomenil tudi priložnost za vpogled v stanje, ki vlada v koronejskem zaporu. Položaj je sicer boljši kot v kakem drugem bližnjem zaporu, vendar so zaporniki zaradi pomanjkanja finančnih sredstev ostali brez dela; tudi pekarna, ki so jo bili odprli pred časom, je prenehala z delovanjem.

Če se povrnemo k zbiranju podpisov za referendume, so jih radikalci včeraj dopoldne zbirali tudi v Ul. delle Torri, kjer se je na pobudo odzvalo okoli 65 občanov. Vsega skupaj se je pod referendumska vprašanja včeraj podpisalo okoli 145 ljudi, kar doslej znaša preko 1100 občanov in preko 12.000 podpisov.

Visited 3 times, 1 visit(s) today
Condividi

Potrebbero interessarti anche...

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *