Legalizacija marihuane udarec za mafije

PRIMORSKI DNEVNICK (Trieste) 22/09/2016 – Legalizacija marihuane udarec za mafije (Legalizzazione della marijuana colpo per la mafia)

V Trstu že več kot 3000 podpisov v podporo predlogu zakona na ljudsko pobudo.

Z legalizacijo marihuane in odpravo kaznivega dejanja uživanja drog bi lahko zmanjšali pojav uživanja opojnih substanc, obenem bi zadali hud udarec narkomafijam. O tem so prepričani pobudniki zbiranja podpisov za vložitev zakonskega predloga na ljudsko pobudo, v prvi vrsti Radikalci in Združenje Luca Coscioni, a tudi vrsta drugih organizacij, ki so 21. septembra popoldne pri stojnici v Ul. Torri v Trstu orisali pomen akcije ob prisotnosti vsedržavnega tajnika Radikalcev Riccarda Magija.

V Italiji so doslej zbrali že 35.000 podpisov v podporo zakonskemu osnutku na ljudsko pobudo, približno deset odstotkov te vsote pa je bilo zbranih v Trstu. V našem mestu je od junija do danes namreč že več kot tri tisoč občanov dalo svoj podpis pri kioskih pobudnikov, podpise pa bodo zbirali do konca oktobra. Cilj je zbrati 50.000 podpisov, potrebnih za vložitev zakona.

Tajnik Radikalcev je tudi orisal vsebino zakona, ki med drugim predvideva, da lahko posameznik doma goji do pet rastlin marihuane, ne da bi tega javil oblastem, ter do deset rastlin, s tem da to javi. Poleg tega uvaja režim svobodnega, a reguliranega trga, predvsem pa odpravlja kaznivo dejanje uživanja vsakovrstnih drog, kar bi po Magijevem mnenju privedlo do zmanjšanja kriminala ter odvisnosti. Predlog zakona je podprl tudi vodja nacionalnega tožilstva za boj proti mafiji Franco Roberti.

Po mnenju slednjega bi namreč legalizacija močno prizadela kriminalne organizacije, dalje bi izboljšali stanje v zaporih, kjer je tretjina jetnikov zaprtih zaradi posesti drog, za boj proti nedovoljeni trgovini in pranju denarja pa bi lahko sprostili na tisoče pripadnikov sil javnega reda, sodstva in socialnih asistentov.

Primorski a questo link l’articolo cartaceo in formato PDF

Visited 3 times, 1 visit(s) today
Condividi

Potrebbero interessarti anche...

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *